voor vermogende particulieren, bedrijven & DGA’s en ondernemers

Wat is de Tegenbewijsregeling in box 3?

Op 6 juni 2024 heeft de Hoge Raad beslist dat het werkelijk rendement op het vermogen moet worden belast en niet het forfaitaire rendement zoals in de huidige wetgeving is opgenomen. De Belastingdienst moet belastingplichtigen die een lager werkelijk rendement hebben behaald vanaf de jaren 2017 tot en met heden de gelegenheid geven om aan te tonen dat zij daadwerkelijk dit lagere rendement hebben genoten.

In juni 2024 heeft de Hoge Raad ook een aantal rekenregels gegeven om het werkelijk rendement te bepalen:

  • Het gaat om het gehele vermogen (bezittingen minus schulden) als totaal.
  • Het betreft het rendement over een kalenderjaar (1 januari – 31 december).
  • Alle voordelen en nadelen moeten in aanmerking worden genomen, maar er mag geen rekening worden gehouden met de aftrek van kosten.
  • Ook de waarde mutaties van bezittingen op 31 december ten opzichte van 1 januari moeten als werkelijk rendement worden opgenomen. Dus ook de mutaties van bijvoorbeeld effecten, ook al zijn deze niet daadwerkelijk gerealiseerd.
  • De belastingplichtige moet het lagere werkelijke rendement aantonen, niet de Belastingdienst.

Wat gaat er de komende tijd gebeuren?

Vanaf de zomer van 2025 (september 2025?) ontvangen belastingplichtigen die in voorgaande jaren inkomen in box 3 hebben aangegeven een brief. In deze brief wordt uitgelegd op welke manier u het werkelijk lagere rendement moet aantonen. Naar verwachting wordt bij deze brief een formulier “Opgaaf werkelijk rendement” gevoegd, met instructies over hoe hiermee om te gaan.

In principe gaat het om de jaren 2017 tot en met heden; dit zijn een groot aantal jaren. Begin daarom tijdig met het verzamelen van alle benodigde gegevens, zeker omdat nog niet duidelijk is tot wanneer het formulier Tegenbewijs uiterlijk kan worden ingeleverd.
Houd er rekening mee dat het mogelijk noodzakelijk is om gegevens bij uw bank op te vragen. Als duizenden belastingplichtigen dat tegelijkertijd doen, kan dat tot vertraging leiden.

Noot: Het antwoord is gebaseerd op de bij ons bekende wetgeving en jurisprudentie per de hierboven aangegeven datum.