Het bestuur stelt de jaarrekening op binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar (dus uiterlijk 31 mei als het boekjaar gelijk is aan het kalenderjaar). De aandeelhouders kunnen het bestuur maximaal vijf maanden uitstel verlenen (dus uiterlijk 31 oktober).
Na het opstellen hebben de aandeelhouders twee maanden de tijd om de jaarrekening vast te stellen (dus uiterlijk 31 juli zonder uitstel, of 31 december bij maximaal uitstel).
Na vaststelling moet de jaarrekening binnen acht dagen worden gedeponeerd. Bij vaststelling op 31 juli is de uiterste deponeerdatum 8 augustus. Bij maximaal uitstel en vaststelling op 31 december is de uiterste deponeerdatum 8 januari van het volgende jaar. In de praktijk geldt echter 31 december als absolute deadline voor deponering over het voorgaande jaar.
Wat zijn de gevolgen van het niet tijdig deponeren?
Te laat deponeren is een economisch delict en kan leiden tot een boete of zelfs bestuurdersaansprakelijkheid bij faillissement. Tegenwoordig is bij een faillissement het eerste wat een curator doet nagaan of de jaarrekening tijdig is gedeponeerd. Zo niet dan zal men vaak de bestuurder aansprakelijk proberen te stellen.
Noot: Het antwoord is gebaseerd op de bij ons bekende wetgeving en juirisprudentie per de hierboven aangegeven datum.