voor vermogende particulieren, bedrijven & DGA’s en ondernemers

Waarom emigreren vanuit fiscaal oogpunt?

Onder fiscale emigratie verstaan we het verhuizen naar een ander land met fiscaal voordelige tarieven. Dit betreft niet zozeer de tarieven voor inkomsten uit loon en uitkeringen, maar vooral de tarieven voor inkomsten uit vermogen. De huidige en toekomstige heffingen over box 3 geven veel vermogende Nederlandse belastingplichtigen aanleiding om na te denken over emigratie naar een land met een zonnig klimaat.
Een aantal nabijgelegen landen biedt ook fiscaal aantrekkelijke perspectieven. Als zo’n land bovendien binnen de Europese Unie ligt en goede algemene voorzieningen kent, is de keuze voor sommigen snel gemaakt.

Waar moet ik fiscaal op letten bij het kiezen van een woonplaats in het buitenland

Bij formele emigratie verlaat u Nederland en schrijft u zich in het buitenland in op het adres waar u een eigen woning bezit of huurt. Maar daarmee is het voor de Nederlandse fiscus niet automatisch afgerond. De fiscale woonplaats is namelijk de plaats die in sociaal opzicht het middelpunt is van iemands leven. De Nederlandse fiscus zal proberen aan te tonen dat iemand nog steeds fiscaal in Nederland woont en dus binnenlands belastingplichtig is. En daarin gaat men soms ver, heel ver.

Alle relevante factoren worden meegewogen. Bijvoorbeeld als iemand toch een groot deel van het jaar in Nederland verblijft. Er wordt gekeken naar onder andere: waar het gezin verblijft, sociale en financiële banden, bestedingspatroon, abonnementen, bankrekeningen, verzekeringen en medische behandelingen.

Met andere woorden: u bent niet zomaar af van de Nederlandse fiscus. Er zijn maar twee momenten waarop u in Nederland verlost bent van de Belastingdienst: voor uw geboorte en na uw dood!

Noot: Het antwoord is gebaseerd op de bij ons bekende wetgeving en jurisprudentie per de hierboven aangegeven datum.