Wet langdurige zorg (WLZ) en beschermd wonen (Wmo) wordt via het CAK een eigen bijdrage in rekening gebracht. Het CAK is een zelfstandig bestuursorgaan dat in opdracht van de overheid wettelijke, administratieve taken uitvoert op het gebied van zorg en welzijn. Een van de belangrijkste taken is het berekenen en innen van de verplichte eigen bijdrage voor zorg, afhankelijk van inkomen en vermogen.
De eigen bijdrage wordt vastgesteld op basis van inkomensgegevens van twee jaar geleden, die door de Belastingdienst worden aangeleverd. Het inkomen is het verzamelinkomen voor dat jaar (box 1, box 2 en box 3). De bijdrage voor 2025 wordt dus vastgesteld op basis van de gegevens over het jaar 2023.
Het arrest van de Hoge Raad over het werkelijk rendement heeft geen invloed op de berekeningswijze van het CAK. Voor de berekening van het bijdrageplichtig inkomen neemt het CAK 4% van het vermogen per 1 januari van het betreffende jaar mee.
Hoe wordt het bijdrageplichtig inkomen vastgesteld?
Het bijdrageplichtig inkomen is het verzamelinkomen minus de daarover verschuldigde belasting. Hierop worden nog de volgende posten in mindering gebracht:
- Aftrek ZVW;
- Zak- en kleedgeld (vast bedrag per jaar);
- Aftrek pensioen;
- Aftrek van 15% van het inkomen uit arbeid in het jaar;
- Bijtelling van 4% van het vermogen voor box 3 in het jaar, minus een vast bedrag aan aftrek hierop.
De uitkomst van deze berekening wordt gedeeld door 12. Dit geeft het maandelijkse bedrag dat moet worden bijgedragen.
Noot: Het antwoord is gebaseerd op de bij ons bekende wetgeving en jurisprudentie per de hierboven aangegeven datum.