De beoordeling of de huidige structuur de juiste is, hangt samen met de huidige en toekomstige risico’s die de bedrijfsvoering met zich meebrengt.
Bij een snelle groei van activiteiten kan men geconfronteerd worden met diverse risico’s ten aanzien van onder andere debiteuren, personeel en productaansprakelijkheden.
Bij toekomstige claims loopt men het gevaar dat bijvoorbeeld in het uiterste geval het bedrijfspand verkocht moet worden.
Ik wil gaan herstructureren om zo mogelijk eventuele claims te vermijden en het onroerend goed veilig te stellen. Op welke wijze kan ik fiscaal vriendelijk gaan herstructureren?
Het oprichten van een nieuwe dochter-BV door de huidige BV zou een goede mogelijkheid zijn. Daarbij moet worden gedacht aan het creëren van een holdingstructuur. Dit houdt in dat de huidige BV de ondernemersactiviteiten inbrengt in een nieuwe dochtermaatschappij. De aandelen van de dochtermaatschappij zijn volledig in handen van de huidige werkmaatschappij. Het onroerend goed en de deelneming blijven achter in de huidige BV; zij worden niet ingebracht. In feite transformeert de huidige werk-BV in een holding. Deze operatie wordt in fiscaal opzicht het laten uitzakken via een bedrijfsfusie genoemd.
Verder geldt dat men in principe niet binnen 3 jaar de aandelen in de nieuwe BV en de huidige BV mag vervreemden. Indien men echter kan aantonen dat er zakelijke motieven spelen, is dat wel mogelijk.
Noot: Het antwoord is gebaseerd op de bij ons bekende wetgeving en jurisprudentie per de hierboven aangegeven datum.