Factuur wordt niet betaald: dit zijn uw mogelijkheden vóór faillissement
Wanneer uw factuur niet wordt betaald, ondanks bellen en herinneringen, en zelfs na het inschakelen van een deurwaarder blijft betaling uit, zijn er nog enkele opties voordat uw klant mogelijk failliet gaat. U kunt het volgende overwegen:
- De nog niet betaalde goederen terughalen. Dit is mogelijk als u een eigendomsvoorbehoud heeft afgesproken of gebruikmaakt van het recht van reclame. Dit kan doorgaans binnen zes weken nadat de betaling opeisbaar is geworden.
- Goederen van uw debiteur verkopen waarover u beschikt, bijvoorbeeld via een pandrecht of retentierecht, mits u daar contractueel recht op heeft.
- De bestuurder van de onderneming aansprakelijk stellen. Dit kan wanneer sprake is van betalingsonwil of als u als schuldeiser bewust wordt benadeeld ten opzichte van andere schuldeisers. De bestuurder moet dan een ernstig verwijt kunnen worden gemaakt.
- Overleg met uw klant of er aanvullende zekerheden kunnen worden verstrekt, zoals een borgstelling of pandrecht, om de kans op betaling te vergroten.
- Het aanvragen van het faillissement van uw klant. Dit is een krachtig drukmiddel: vaak leidt de dreiging van een faillissementsaanvraag ertoe dat de klant alsnog betaalt. Wordt het faillissement daadwerkelijk uitgesproken, dan onderzoekt de curator of er sprake is van wanbeleid en kan de bestuurder privé aansprakelijk worden gesteld..
Deze stappen bieden u als schuldeiser nog mogelijkheden om uw vordering te incasseren voordat een faillissement definitief wordt.
De Debiteur is al failliet; wat kan ik met de btw etc. ?
Vraag omzetbelasting terug bij de belastingdienst van de door u uitgeschreven facturen.
Neem een alvast in uw boekhouding een voorziening op voor de oninbaarheid van de vordering.
Noot: Het antwoord is gebaseerd op de bij ons bekende wetgeving en juirisprudentie per de hierboven aangegeven datum.